Kávovník je rostlina z čeledi mořenovité, která obsahuje asi 100 druhů keřů a stromů. Velmi významné jsou především dva druhy – kávovník arabský (Coffea arabica) a kávovník statný (Coffea canephora). Zrna toho prvního znáte jako arabiku, toho druhého jako robustu. Jaké jsou mezi nimi rozdíly?
Hlavní rozdíl spočívá samozřejmě v chuti. Právě proto je nejčastěji prodávaná káva online i v kamenných obchodech arabika. Jak si prozradíme, na rozdíl od robusty není tolik hořká.
Jemné tóny arabiky a hořká robusta
Zrna arabiky obsahují méně kofeinu než zrna robusty. Chuť je sladší s čokoládovými tóny, může mít nádech ovoce. Na světě se jí pěstuje více než robusty, pochopitelně i kvůli vyšší poptávce. Na pěstování je ovšem náročnější, preferuje mírné klima. Ve velkém se pěstuje v Brazílii, Kolumbii, Etiopii, Mexiku.
Naopak robusta má silnější a hořčejší chuť se zemitými podtóny. Obsahuje méně cukru a zhruba 2krát až 3krát více kofeinu. Mezi pěstiteli je oblíbená, jelikož výborně odolává nemocem a má vyšší výnosy. Pěstuje se hlavně ve Vietnamu, Brazílii, Indonésii, Indii.
Rozdíl poznáte i podle zrna
Máte doma zrnkovou kávu? Běžte se podívat, jak vypadají zrnka, zaměřte se zejména na rýhu. Arabika mívá rýhu uprostřed zakřivenou, u robusty je rovná. Zrnko arabiky je plošší a protáhlejší. Kdybyste měli kávu nepraženou, z arabiky byste cítili borůvky a z robusty spíše arašídy.
Chuť určuje nejen odrůda, ale i místo pěstování
Různé arabiky se od sebe chutí liší podle toho, kde byly vypěstovány. Káva se pěstuje po celém světě od Austrálie přes Tanzánii až po Vietnam. E-shop Kavamonro.cz nabízí prodej kávy z více než 30 zemí, dováží je z více než 50 plantáží. Bez nadsázky lze tedy říct, že má největší výběr arabik. Kávu praží denně, proto je vždy čerstvá. Tak jakou arabiku ochutnáte? Projděte si například seznam oblíbených káv a určitě nešlápnete vedle.