Sklizeň rakytníku: Náročná činnost, která se vám vyplatí

Sklizeň rakytníku: Náročná činnost, která se vám vyplatí

Sklidit plody rakytníku není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát. Je to těžká práce, která se vám ale v konečném součtu vyplatí.

U většiny rostlin platí jednoduchá rovnice – náročné pěstování a snadná sklizeň. Rakytník to ale má přesně naopak. Zatímco pěstování je velice jednoduché, sklizeň patří mezi náročnější disciplíny. Pojďme se tedy podívat na to, jak rakytník řešetlákový správně sklidit.

Jak sklidit rakytník?

Proč je rakytník tak těžké sklidit? Mohou za to především jeho plody. Ty jsou drobné a mají jen krátké stopky, které navíc hustě obrůstají větvičky s trny. Keř si svoje děti pečlivě brání, proto je nutné improvizovat, abyste plody dostali ven.

Možná vás hned napadne, že nejlepší řešení bude keř ostříhat. To by ho ale zbytečně oslabilo a zmenšilo tak vaši příští sklizeň. Řešením je nechat plody přemrznout a pak je sklepnout. V našem podnebí to ale fungovat nebude. Proto se vybavte ochrannými prvky (rukavice) a dostaňte z keře plody silou. Ale nebuďte příliš hrubí, ať rakytník zbytečně nepoškodíte, stejně tak jako bobule. Zbytečně byste se tak připravili o velkou dávku vitaminu C.

Co připravit z rakytníku?

Možná při sběru utrousíte neslušné slovo, ale v konečném součtu bude stát sklizeň za to. Z bobulí totiž můžete vytvořit celou řadu pokrmů či nápojů, které vám v případě potřeby dodají dostatek energie. Populární je především šťáva z rakytníku. Tu můžete podávat i diabetikům, pokud se vyhnete zbytečnému cukrování.

Z rakytníku vytvoříte i med. Stačí plody usušit a smíchat s medem včelím. Rakytník tak vypustí nejen svoji jedinečnou chuť, ale i velké množství vitamínů. Smícháním kilogramu vylisované rakytníkové šťávy s půl kilogramem cukru zase získáte sladkou šťávu, která bude chutnat i těm nejmenším.

Nově můžete také vyzkoušet prvotřídní Tribulus.

Share

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *